Co daje zarządzanie magazynem
w gastronomii?
Odpowiednie zarządzanie magazynem w lokalu gastronomicznym nierzadko decyduje o powodzeniu biznesu! Jest to kluczowe narzędzie do efektywnego funkcjonowania restauracji, zwiększania jej zysków, ale również szukania oszczędności. Mimo to, wielu restauratorów wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, jak dużą rolę w prowadzeniu gastronomii odgrywa gospodarka magazynowa. W tym artykule wyjaśniamy, dlaczego warto mieć ją pod kontrolą!
Planowanie zużycia surowców
Marnowanie jedzenia nigdy nie jest dobre, a w szczególności wtedy, gdy dodatkowo traci na tym Twój biznes! Magazyn w restauracji to miejsce, w którym może zmarnować się najwięcej żywności, a co za tym idzie… Twoich pieniędzy. Właśnie dlatego musisz na bieżąco kontrolować stany magazynowe i nauczyć się tworzyć przemyślane listy zakupów, by produkty nie zalegały na półkach i nie przekraczały terminu ważności.
Gdy nauczysz się kontrolować ilość i zużycie produktów, wyrobisz w sobie nawyk, by w odpowiednim momencie zamówić brakujące składniki. Dzięki temu surowce nie będą się psuć, a Ty nie będziesz musiał wyrzucać przeterminowanego jedzenia ani robić awaryjnych zakupów, bo nagle czegoś zabrakło. Jest to sporo ułatwienie w pracy i przede wszystkim mniejszy stres!
Skuteczna analiza zysków i strat
Licząc zyski i straty w gastronomii, nie można pominąć roli, jaką odgrywa tu magazyn. Jednym z podstawowych zadań w analizie finansowej restauracji jest robienie regularnej inwentaryzacji. Jeśli poświęcisz odpowiednią ilość czasu i zaangażujesz się w regularne wykonywanie tego zadania, będziesz w stanie obliczyć food cost, a co za tym idzie odpowiednie porcje surowców, których potrzebujesz. Taka analiza magazynu pomoże Ci także mieć wszystkie finanse pod kontrolą, ponieważ będziesz w stanie porównać różne okresy, zobaczyć jak zmieniają się ceny i w jakich sytuacjach pojawiają się u Ciebie straty.
Możliwości rozwoju lokalu
Odpowiednie zarządzanie magazynem może być także źródłem inspiracji dla dalszego rozwoju lokalu. Regularna kontrola stanów magazynowych da Ci jasną informację na temat preferencji Twoich klientów. Dzięki analizie zużycia towarów sprawdzisz, jakie produkty i dania sprzedają się najlepiej, co jest popularne i na tej podstawie możesz ulepszyć menu, by zwiększyć przychody. Warto również na tej podstawie przetestować nowe dania. Dzięki dokładnej analizie magazynu, możesz stworzyć ciekawe przepisy bez ryzyka zmarnowania produktów. Wystarczy, że wdrożysz takie pozycje, do których przygotowania wykorzystasz składniki, których aktualnie używasz.
Oszczędności i unikanie nadużyć
Kontrolowanie magazynu to nie tylko metoda do sprawdzania dostaw, ale także rzetelności pracowników. Dzięki odpowiedniemu zarządzaniu magazynem, zyskujesz bieżącą kontrolę nad przychodami i rozchodami produktów, co pozwala na sprawdzenie, czy towar nie ginie w trakcie procesu dostawy lub przygotowywania dań.
Warto również zawsze mieć pod kontrolą daty ważności produktów, by móc na bieżąco sprawdzać, co warto wykorzystać w pierwszej kolejności i czy pracownicy dbają o to, by nie marnować zakupionych już surowców. Co więcej, częsta kontrola stanów magazynowych będzie doskonałym motywatorem dla pracowników do utrzymania odpowiednich ilości produktów w restauracyjnej spiżarni. Nie będzie mowy o tym, że przeoczono coś przy dostawie, czy sytuacji, w której odpowiedzialność jest rozdzielana pomiędzy kolegów z pracy.
Zapisz się do newslettera
Wypełnij formularz i zapisz się do naszego newslettera – otrzymasz wyłącznie treści związane z artykułami edukacyjnymi z sektora HoReCa.